06-23 97 61 01 info@mavintraining.nl

Beschuldigende vragen

BoosheidTekst: Maryse Versteeg-Nieuwenhuizen | MAVIN training & coaching; afbeelding: Pexels

Waarom doen mensen de dingen die ze doen? Gedrag wordt vaak aangestuurd door gedachtes. En doordat we allemaal met een andere bril of lens naar een situatie kijken, beleven en gedragen we ons anders. Bij deze ’n verhaal van een stel die mij toestemming heeft gegeven om hun verhaal over hun relatie hier anoniem en met aangepaste details te delen.

Onbegrepen gevoelens

Ze zijn een aantal jaren getrouwd en hebben een dochtertje gekregen. Zij viel op hem door zijn sterke en stabiele uitstraling. Hij vond haar een lieve en mooie vrouw. De geboorte van hun dochtertje was behoorlijk gecompliceerd en voor de vrouw redelijk traumatisch. Ze bleef lichamelijk en psychisch klachten houden. Ze voelde zich door haar omgeving niet begrepen. Ook met haar man kon ze er niet goed over praten.

Aan tafel was de sfeer vaak slecht. Als er al een gesprek was, dan waren het vaak beschuldigende vragen die over en weer geuit werden: “Hoe kon je mij zo alleen laten, Waarom heb je daar niks aan gedaan? Waarom zeg je dat?” Door de beschuldigingen te uiten, schermde ze zich af van waar het werkelijk omging. Het bracht haar niet waar ze werkelijk behoefte aan had. Ze hoopte op een reactie van haar man, maar die liet het vaak over zich heen gaan. Onder haar boosheid ging veel meer schuil.

Het voelde voor haar eenzaam en ze was ook teleurgesteld. Teleurgesteld in haar lichaam maar ook in haar man. Allemaal verwarrende emoties omdat ze ook vond dat ze dankbaar moest zijn, want ze had tenslotte een gezonde dochter gekregen.

Aan de slag met trauma

Nadat ze mij belde voor een afspraak heb ik eerst meerdere gesprekken gehad met haar individueel en vervolgens met haar man erbij. We zijn gaan kijken waar de vragen in boosheid geuit, vandaan kwamen. De gebeurtenissen rondom de bevalling in het ziekenhuis hielden haar nog zo bezig vooral ’s nachts. Dat is de reden dat ik met haar over verwijzing naar EMDR heb gesproken. Mijn uitleg hierover maakte dat ze hierover met haar huisarts in gesprek durfde en ze een verwijzing kreeg naar een EMDR-therapeut. In een aantal sessies was ze van de nare herbelevingen en angstgevoelens af die haar nare paniekgedachtes gaven.

Verbinding en vertrouwen

Daarna hebben we gewerkt aan haar draagkracht door te kijken wat haar energie geeft en wat haar met name energie kost. Vervolgens waren er onze gezamenlijke gesprekken samen met haar man over hun intenties, het belang van het vertellen aan elkaar wat je nodig hebt en de diepere en werkelijke gevoelens uiten. Dit alles om de verbinding en de intimiteit tussen hen weer te herstellen én het vertrouwen terug te krijgen in haar lichaam. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat ze samen die liefde weer ervaarde zoals in het begin van hun huwelijk. Ze konden elkaar nu gewoon bevragen zonder de ander direct te kwetsen.

Wil je meer weten over relatiecoaching bij MAVIN training & coaching of wil je een cursus Houd-me-vast volgen die binnenkort speciaal voor agrarische stellen wordt gegeven? Laat het me weten door een berichtje achter te laten via https://mavintraining.nl/contact/

Deze blog is eerder verschenen op agrarischecoaches.nl