Iedereen heeft ze, maar niet iedereen herkent ze: belemmerende gedachtes en vastzittende overtuigingen. Dat je nooit goed genoeg bent, bijvoorbeeld. Dit soort gedachten over perfect moeten zijn, zijn onbewust de oorzaak van nare gevoelens die je gedrag negatief beïnvloeden. Bewustwording is de eerste stap.
Een voorbeeld: Wim is een hardwerkende ondernemer met een bloeiend akkerbouwbedrijf. Daarnaast zet hij zich in voor het bestuur van een plaatselijke vereniging. Nu is Wim gevraagd om bestuursvoorzitter te worden. Een mooie taak, maar daarvoor moet Wim wel af en toe in spreken in het openbaar. En dat is nu niet bepaald zijn hobby. Op school kwam hij er niet onderuit, maar daarna heeft hij het spreekgestoelte altijd vermeden.
Wim wil echt graag voorzitter worden van de club. Maar alleen de gedachte om in het openbaar te moeten spreken, bezorgt hem al angstzweet en een rood hoofd. Wat te doen?
Wim komt bij mij voor een oplossing. Natuurlijk zou ik meteen het presenteren met hem kunnen oefenen. Maar dat doen we niet. Ik ga eerst, samen met Wim, op zoek naar zijn belemmerende overtuigingen. Wat houdt hem tegen om in het openbaar te spreken?
We praten erover en dat doen we niet alleen zittend, maar ook staand en lopend door de ruimte. Dat voelt wellicht vreemd, maar juist lopend praten zorgt vaak dat je makkelijker vanuit je hoofd bij je hart kunt komen. Zo kan je beter ervaren wat iets met je doet.
Wim blijkt een perfectionist. Hij ontdekt allerlei onbewuste gedachten bij zichzelf, zoals : ‘Ik kan voor zijn groep maar beter niets zeggen, dan dat ik het fout zeg,’ of ‘Ik durf het pas als mijn presentatie perfect is. Want als het niet goed gaat, dan faal ik.’
Wim stelt enorm hoge eisen aan zichzelf en maakt het zich daarmee (onnodig) zwaar.
Andere gedachten leren
Het goede nieuws is dat Wim, net als iedereen, kan leren om anders te denken. Om bewust helpende gedachtes te denken. Daarvoor gebruik ik bij hem de RET-methode, waarmee hij in 8 stappen bij effectievere gedachtes komt.
En het werkt. Wim is minder gespannen en kan aan de slag met een goede voorbereiding van zijn ‘oefen-presentatie’. En, hij stelt dat niet meer uit.
Leren om mild te zijn
Wim moest niet leren presenteren, hij moest leren om mild te zijn voor zichzelf. Wim leerde om te stoppen met oordelen en zichzelf niet langer te vergelijken met anderen. Hij geniet nu van wat hij kan en denkt regelmatig heel bewust helpende gedachtes als: ‘Ik mag presenteren spannend vinden’ en ‘Goed is goed genoeg’. Achteraf is Wim enorm opgelucht en ervaart hij meer zelfvertrouwen.
Herken je jezelf in het verhaal van Wim en vind je het nog lastig om hiermee zelf aan de slag te gaan? Ik help je graag! Bel mij vrijblijvend op 06-23976101 of stuur een email: info@mavintraining.nl dan bespreken wij samen hoe ik je verder kan ondersteunen.