Kun je het soms wel uitschreeuwen van narigheid? Wordt de druk je soms echt even te veel? Let dan goed op je zelf en laat je niets wijsmaken. Het leven is niet maakbaar. Tegenslag hoort er ook bij. Hoe zorg je dat er niet aan ten onder gaat?
Vroeger, in het pré-computertijdperk, hadden mensen vooral last van fysieke (over)belasting. Dat is al vervelend genoeg. Maar vandaag de dag hebben we vooral last van zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting. Dat is een stuk complexer en zorgt dat steeds meer mensen kampen met overspannenheid of zelfs burn-outklachten.
Ik kom ze helaas ook vaker tegen: mensen voor wie het allemaal te veel is geworden. Vaak voelen ze zich schuldig omdat ze het niet aan hebben zien komen. Is dat terecht? Is een burn-out te voorkomen? Misschien wel. Als iemand in je omgeving alert is, je bijtijds wakker schudt en je helpt patronen te doorbreken.
Maar, dat klinkt simpeler dan het is. De signalen dat je echt gas terug moet nemen zijn lang niet altijd even duidelijk. Voor jezelf niet en al helemaal niet voor buitenstaanders.
Ondernemers lopen wat dat betreft net wat meer risico. Zeker als je een bedrijf aan of naast je huis hebt. Want als werk en privé letterlijk zo dicht bij elkaar liggen, of zelfs in elkaar overlopen, kan het moeilijk zijn je werk los te laten. Let daarom goed op jezelf en de mensen in je omgeving. Want hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je weer uit de put komt.
De ‘wake-up call’, de eerste signalen van dreigende uitputting.
- Langer werken (’s avonds en weekenden) als normaal zien
- Geen voldoening halen uit werk of tegen dingen opzien
- Verminderde productiviteit of kwaliteit
- Piekeren en humeurig zijn
- Slecht slapen en moe zijn
- Moeilijk kunnen ontspannen
- Lichamelijke klachten (hoofd en/of maagpijn, rug-nek of schouderklachten)
- Sociale activiteiten vermijden, zichzelf isoleren
- Vluchten in middelen die het gevoel tijdelijk dempen (overmatig eten, alcohol of medicijngebruik).
Wat kun je doen?
- 3 x maal R! Rust, reinheid en regelmaat. Wat voor kleine kinderen werkt, is ook de beste remedie tegen oververmoeidheid. Want als je continu onder spanning staat, steeds moet vechten of vluchten, raak je uiteindelijk uitgeput.
- In de buitenlucht sporten of een wandeling van een half uur per dag is goed voor lichaam én voor je geest.
- Besteed werkzaamheden uit waar je niet goed in bent of een hekel aan hebt, ook al kost het geld en vind je eigenlijk dat je het zelf moet kunnen.
- Zoek ontspanning: besteed tijd aan je familie (speel met kinderen) en vrienden, hobby’s of als je geen hobby hebt, zoek er één zoals schilderen of tekenen (het gaat niet om het resultaat maar om de beleving).
- Doe ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor je rust.
- Wees dagelijks dankbaar voor wat wel goed gaat (al is het iets kleins), relativeer en accepteer wat nog lastig is. Tegenslag is niet eeuwig.
- Sta stil bij je emoties en gevoelens en uit deze, zoek steun bij een goede vriend en/of schrijf het van je af in een dagboek of blog.
- Vraag hulp, hoe lastig je dat misschien ook vindt. Zelfkennis geeft je inzicht in patronen en als je inzicht krijgt, kun je leren om deze patronen te doorbreken.
Wat kan ik voor jou doen?
In mijn praktijk ontmoet ik vaak agrarisch ondernemers die het gevoel hebben dat ze zich continu moeten bewijzen om erkenning en waardering te krijgen. Daarin schuilt het gevaar dat je ongemerkt steeds weer over je grenzen gaat.
Loop je daar ook tegenaan? Ik kan je leren hoe je kunt ontspannen en je helpen om jezelf beter te begrijpen. Zo krijg je inzicht in je drijfveren, je patronen en je talenten en valkuilen.
Want als je weet wat je wilt en kunt, ben je in staat om ingesleten patronen te doorbreken en je grens te bewaken. Je leert te handelen op een nieuwe manier, die bij je past en je tegelijk beschermt tegen overbelasting.
Ik help je graag! Bel mij vrijblijvend voor meer informatie op 06-23976101 of stuur een email: info@mavintraining.nl dan bespreken wij samen hoe ik je kan ondersteunen.