06-23 97 61 01 info@mavintraining.nl

Maak 'n nieuwe startHerken je dat? Je zit zo vast in je situatie dat je beperkt bent in je eigen zicht op de toekomst. Dan kan het nuttig zijn dat een ander je bevraagt en spiegelt.

 

Omgaan met tegenslag

Tegenslag kan je behoorlijk uit het veld slaan en je zicht vertroebelt als het ware door emoties, wat heel normaal is.

Carla* is boerin (49). Ze heeft samen met haar man een melkveebedrijf. Ze werkt al jaren 4 dagen in de week als instellingskok bij een grote zorginstelling. Haar kinderen zijn al volwassen en hebben aangegeven geen interesse in het bedrijf te hebben. De instelling waar ze werkt gaat vanaf het nieuwe jaar anders werken en dat betekend dat haar functie overbodig wordt. Ze mag zich laten omscholen tot een functie in de zorg, maar dat ziet ze zelf niet zitten. Ze is boos over het onrecht dat ze zomaar aan de kant wordt geschoven. Als ik haar vraag waar dat gevoel in haar lijf zit, is het even stil. Eerst zegt ze: ‘ik weet het niet’. Wel heeft ze de laatste tijd weer vaker kiespijn, maar de tandarts kan geen oorzaak vinden, vertelt ze me.

In dit voorbeeld zie je hoe het werkt. Zodra je iets (heftigs) overkomt, komen er emoties bij kijken. Als je niet stil staat bij deze emoties kunnen die zich vast gaan zetten in je lijf.

Emoties verder onderzoeken

We gaan samen de emoties verder onderzoeken. Wat is er nog meer? Er komt ook veel verdriet boven. Het niet gezien worden van wat haar rol in het geheel is. Dat ook de melkveehouderij steeds lastiger wordt gemaakt met alle regels en dat burgers steeds meer een ongefundeerde mening lijken te hebben. Dat ze onzeker is over de toekomst. Haar vaste inkomen is zeer welkom in de maatschap. Ze heeft nooit een echte sollicitatiebrief hoeven schrijven. Wat moet ze nu gaan doen? Carla mag op haar eigen manier woorden geven aan al die gevoelens en ze mag haar emoties uiten, dat lucht haar zichtbaar op. Ze krijgt weer ruimte in haar hoofd.

Carla gaat een proces door wat nodig is. Je zou het een stukje rouw kunnen noemen over het verlies van haar baan. De angst over: Wat nu? Verdriet en andere emoties mogen er zijn en door hier ruimte aan te geven, ontstaat er langzaam aan ruimte in het hoofd voor andere dingen.

Ervaar de kracht

Als er ruimte is ontstaan, ga ik met Carla haar waarden en talenten onderzoeken. Wat vindt ze belangrijk in het leven en in het werk, waar is ze goed in, waar krijgt ze energie van en wat gaat haar gemakkelijk af? Ook kijken we naar haar voorwaarden om prettig en effectief te kunnen functioneren. Daarnaast kijken we naar regelmatig terugkerende gedachtes die haar nieuwe toekomstplannen in de weg staan, zoals dat is toch niets voor mij, dat kan ik niet. Al deze belemmerende denkpatronen krijgen aandacht.

Carla geniet van vrijheid in haar werk, zelf iets creëren, ze heeft veel kennis van voedsel bereiden. Ze is creatief en vindt het ook leuk om er over te vertellen. Ze spreekt zich uit dat ze als boerendochter en boerin de vrijheid van het ondernemerschap wel prettig vindt en ze wel iets voor zichzelf zou willen doen op de boerderij. Wat, dat weet ze nog niet precies. Een aantal keuzes worden al brainstormend op papier gezet.

Bespreek mogelijkheden

De kunst is om je nieuwe mogelijkheden te bespreken met diverse mensen, zo worden je gedachtes steeds concreter en dit geeft een nieuwe start. Door over belemmeringen heen te durven stappen en de uitdaging aan te gaan, wordt een droom realiteit. Loslaten en opnieuw beginnen.

Carla krijgt na verloop van tijd energie om met nieuwe dingen bezig te zijn. Ze maakt een plan. Ze bespreekt haar ideeën met diverse mensen. Uiteindelijk volgt Carla een cursus zelfzuivelen. En ondanks haar eerdere belemmerende gedachtes: ‘Wie zit er op mij en mijn producten te wachten?’, heeft ze een afzetkanaal en een winkel op de boerderij gecreëerd. Met een grote lach vertelt ze mij dat ze enorm blij is en dankbaar voor de steun uit haar omgeving. En dat ze, ondanks dat ze nu Sarah gezien heeft, toch deze nieuwe start maakt! Ze heeft nu het inzicht dat ze eerst haar oude bestaan moest loslaten voordat ze deze stap kon zetten.

Wil je ook leren loslaten?

Wil je ook leren hoe je kunt loslaten? Misschien zijn gesprekken met een agrarisch coach dan iets voor jou. Klik op contact

* Carla is een verzonnen naam, bovenstaande situatie berust op meerdere ervaringen van deze coach, zodat echte bevindingen van iedere cliënt privé blijven.